Wat is de wereldkeuken?

 

De Wereldkeuken is een groep vrijwilligers die iedere maand (met uitzondering van juli en augustus) een laagdrempelig dinerbuffet organiseert voor inwoners van Uithoorn en De Kwakel. Een informele setting om kennis te maken met buurtbewoners én met het eten van verschillende landen en culturen. Iedereen kan zich aanmelden om te koken, met het idee dat we dan zoveel mogelijk verschillende keukens en gerechten kunnen voorschotelen aan de gasten.
Met onze vrijwilligers en vaste kook- en hulptroepen van Ons Tweede Thuis zetten we maandelijks zo’n 70 mensen een volledige maaltijd voor, over het algemeen met voor- en nagerecht. Per persoon betaal je maar € 5,50 voor het eten. Op deze manier houden we het toegankelijk voor bijna iedereen. Iets te drinken is natuurlijk ook te krijgen, tegen betaling, aan de bar (€1,- per drankje).
Bij elke wereldkeuken worden er mensen door ons uitgenodigd, voor wie de drempel anders toch nog te hoog is, om mee te eten.

Onze geschiedenis...

In 2014 hadden een aantal bewoners in de buurt Europarei het idee voor een maandelijks diner; voor iedereen in Uithoorn en de Kwakel om op die manier kennis te maken met elkaar en met de keukens van verschillende culturen. De Wereldkeuken is op die manier tot stand gekomen. Om de toegankelijkheid zo groot mogelijk te houden wordt alleen de kostprijs voor het eten gerekend.

De Gemeente Uithoorn was bereid om een opstartsubsidie te verstrekken voor de aanschaf van de materialen waardoor we meteen vanaf de eerste keer, november 2014, met eigen spullen het eten konden serveren.

In het begin zaten we in ’t Buurtnest waar iedereen bij elkaar aan een lange tafel kon schuiven. Op die manier probeerden we het contact leggen met elkaar zo makkelijk mogelijk te maken. De eerste paar keer verliepen succesvol en al snel liep het aantal deelnemers op van ongeveer 35 in het begin naar meer dan 50 per maand. Dat noodzaakte ons om de aanmeldingen tot een maximum te beperken, in ‘t Buurtnest was geen ruimte voor meer dan 50 mensen. De eerste paar maanden hebben we zelf en met bekenden gekookt, onder andere Surinaams, Indiaas, Italiaans en Indonesisch.

In de tussentijd was er een groep vaste gasten ontstaan, waarvan een aantal het ook leuk vond om te koken. Daardoor kregen we meer keuzeopties qua gerechten maar ook een grotere groep vaste vrijwilligers. Meer structuur aanbrengen in boodschappen, koken en de aanmeldingen kon zo gerealiseerd worden; geen overbodige luxe gezien de grootte van de wereldkeuken.

Met een aantal stagiaires en vijf vrijwilligers hebben we zo’n anderhalf jaar gedraaid, waarin we onder andere Thaise, Syrische Duitse en Ethiopische gerechten hebben voorgeschoteld aan onze gasten. In de novembermaand, als we ‘ jarig’  zijn, serveren we altijd hapjes, als feestelijke maaltijd.

Er zijn een aantal keer samenwerkingen geweest met andere organisaties en er is een aantal keer gekookt door vluchtelingen die relatief nieuw in Nederland waren. Sinds 2017 is er ook  een Iftar (de maaltijd die tijdens de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang,) die toegankelijk is voor iedereen, moslim of niet. Hierbij vertelt een aantal jonge Moslims wat de Ramadan inhoudt en hoe zij dit zien.

In december 2017 en januari 2018 verandert er veel voor de Wereldkeuken; voor het eerst wordt er in december samengewerkt met de kookgroep OP van Ons Tweede Thuis, wat een vaste samenwerking is geworden. Sinds maart 2018 maakt Ons Tweede Thuis iedere maand de soep! Zo hebben we er meteen een aantal vrijwilligers bij; begeleiders én cliënten van de kookgroep.

Ook is in december 2017 het College van B&W te gast, zij schenken ons de toegang voor 40 gasten, die we verdeeld over 4 keer zelf mogen uitnodigen. Dit hebben we voortgezet na afloop van de 4 maanden die het college van B&W voor haar rekening nam. Iedere maand nodigen we 10 mensen uit via Help ons Helpen 0297  om gezellig bij ons aan te schuiven.

Januari 2018 wijken we uit naar De Scheg door een dubbele boeking in ’t Buurtnest. Dat blijkt een schot in de roos en we zijn er niet meer weggegaan; sindsdien hebben  we plaats voor 70-80 eters.

In december 2018 hebben we het jaar oor het eerst afgesloten met een echt kerstdiner in plaats van een gewone wereldkeuken. Dat is zeker voor herhaling vatbaar.

53352461_2004104823033783_5865254369309491200_o
IMG-3562

Ons TEAM

35102626_10216220272490372_8350453202759450624_n (1)

FB_IMG_1557065153619

FB_IMG_1557065066144

44334743_1814196538691280_58096759892606976_o

IMG-3561

FB_IMG_1557065163798